Нова технология на Miller® за предварително подгряване на валцoвани тръби в производствени цехове

По-голямата част от тръбните заварки, извършвани в производствените цехове, са валцувани и е лесно да се разбере защо. Въртящата се тръба по време на заваряване осигурява много предимства, включително лекота на постигане на качествени заварки чрез елиминиране на заваряване извън позиция; намалена умора на заваръчния оператор; и подобрена производителност от по-високи скорости на подаване на тел и повишена скорост на отлагане.

Предварителното нагряване на тръбата също е често срещана практика, която помага за намаляване на потенциала за неуспешна заварка. Това е необходимо за отговаряне на изискванията за код или качество, когато тръбата е хромирана сплав, с дебелина повече от 2,5 cm или съхранявана в среда, по-ниска от 10 ℃.

Има много методи за предварително загряване, всеки с предимства и недостатъци. Въпреки това, търкалянето на тръбата по време на заваряване ограничава възможностите за успешно предварително загряване, поддържане на температурата на предварително загряване и придържане към температурите на междинния проход. Тази статия разглежда нова технология – ролково индукционно нагряване – налична за предварително загряване на валцувани тръби в магазинна среда. Той дава възможност за ползите от заваряването на валцувани тръби, като същевременно се справя с някои от проблемите, свързани с други популярни методи за отопление, като например нагряване с открит пламък и съпротивително нагряване.

Как се сравнява индукционното нагряване?

Индукционното отопление съществува от десетилетия, но в миналото не е било подходящо за приложения с ролково заваряване поради нагревателните кабели, които трябваше да бъдат увити около тръбата. Въпреки това, нова технология за индукционно търкаляне, ексклузивна за Miller®, има индуктор, който седи върху тръбата и не пречи на въртенето на тръбата. Индукторът работи на стандартна стойка за тръби и се свързва към източник на захранване ProHeat   35.

Както при стандартното индукционно нагряване, новата технология за приложения с ролково заваряване използва безконтактен метод за бързо нагряване на проводими метали чрез индуциране на ток в детайла. Индукцията не разчита на нагревателен елемент или пламък за предаване на топлина. Вместо това, променлив ток преминава през устройството, създавайки магнитно поле около него. Докато магнитното поле преминава през проводящия детайл, то създава вихрови токове в детайла. Съпротивлението на метала се бори срещу потока на вихровите токове, генерирайки топлина в детайла. Частта се превръща в собствен нагревателен елемент, нагряващ се отвътре, което прави индукцията много ефективна, тъй като в процеса се губи малко топлина.

Производителност и лекота на използване

Индукционната технология на търкаляне е проектирана така, че да бъде толкова лесна и спестяваща време за настройка, както методът с открит пламък. Също така е лесно да се премести или премести. Шарнирното рамо и подвижният индуктор се монтират на стандартна стойка за тръби, така че операторът на заваряване може да подравни индукционната глава върху тръбата. Източникът на захранване разпознава приставката, така че потребителите трябва само да зададат максимална мощност и време. Времето за настройка е значително намалено в сравнение с други електрически системи за предварително нагряване.

Индукционното нагряване може бързо да доведе до температура на детайла и да поддържа машината на стабилна мощност, което я прави добър вариант за получаване на постоянни температурни нива. Тази скорост и последователност го правят ефективен метод за отопление за операторите на заваряване.

Индукционният източник на захранване Miller ProHeat 35 е оборудван с вграден температурен контролер, позволяващ ръчно или базирано на температура програмиране с лесен за научаване операторски интерфейс.
С повече от 90 % ефективност, източникът на захранване ProHeat 35 прехвърля повече енергия към детайла, намалявайки оперативните разходи при различни методи на отопление. Един източник на захранване ProHeat 35 може да работи с единична или двойна индукторна инсталация. Външен охладителен топлообменник се препоръчва при работа с двойна ролкова индукторна инсталация.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност